سلام، پشتیبان ماهچین هستم.
به شما کمک میکنم که کشت زعفران را به صورت مدرن و پرسود آغاز کنید.
در ساعات اداری ۸:۳۰ الی ۱۷ منتظر تماس شما هستم.
از صحبت با شما خوشحال خواهم شد.
مبارزه با آفات زعفران و بیماری های مزارع زعفران بخش مهمی از کشت زعفران است. به نحوی که با کوچک ترین اهمال در این بخش از کاشت زعفران ضررهای جبران ناپذیری متوجه مزرعه شما خواهد شد که جبران آن گاهی سخت و گاهی غیرممکن است. شما میتوانید با شناخت آفات و بیماریهای رایج و روش مبارزه با آنها تا حد قابل قبولی مزرعه خود را ایمنسازی کنید.
موش جونده ایی است که برگ و پیاز زعفران شما را میخورد و در صورتی که با آن مقابله نکنید سال به سال ضررهای بیشتری به مزرعه شما خواهد زد. برای مقابله با موش باید مدام مزرعه را سرکشی کنید و با ورود اولین موش به مزرعه سوراخ محل زندگی آن را پیدا کنید و آن را از بین ببرید.
برخی از راه های مبارزه با موش شامل پیشگیری از ورود موش به مزرعه و برخی دیگر برای از بین بردن موش استفاده میشود.
روشی که کشارزان قدیمیتر از آن استفاده میکنند وارد کردن دود اگزوز موتور یا استفاده کپسول گاز خانگی و وارد کردن آن با شلنگ به داخل سوراخ موش و خفه شدن موش میباشد. حواستان باشد باید تمام سوراخ ها مسدود و فقط یکی از سوراخها جهت تزریق گاز باز باشد.
روش های دیگری مانند استفاده از گندم های سمی دارای سیانور (به ازای هر 5 کیلوگرم گندم 2 گرم سیانور100گرم روغن) در سطح مزرعه و سیانور های پفکی و سموم شیمیایی رایج دیگر نیز برای از بین بردن موشها استفاده میشود.
یکی دیگر از مبارزه با آفات و بیماری های زعفران خرگوش نیز موجود دیگری است که میتواند به مزرعه شما آسیب بزند. خرگوش برگهای سبز زعفران که از معدود سبزی های زمستان است را میخورد و پیاز را از زمین خارج میکند.
برای مقابله با خرگوش در مزرعه زعفران خود میتوانید مزرعه را حصار کشی یا اقدام به تلهگذاری کنید. تلهگذاری با طمعههای مسموم انجام میشود و یا میتوان از برخی مواد دور کنند حیوانات مانند آربین نیز استفاده کرد. آربین مادهایی است که بوی نامناسبی در هوا پخش کرده و حیوانات خونگرم را فراری میدهد.
خارپشت یا جوجه تیغی (تشی) جز آسیبهای غیر شایع مزرعه و آفات زعفران است. خارپشت پیاز زعفران را از زمین خارج کرده و به مزرعه آسیب میزند.
روش مبارزه
در برخی مناطق از نیز از محلول کلروپیکرین برای مبارزه با آفات زعفران استفاده میکنند به نحوی که سوراخهای لانه جانداران را مسدود میکنند و در یکی از آنها چوبی با طول دو متری که سر آن پنبه آغشته به کلرو پیکرین است را به داخل لانه تشی میبرند و گاز متساعد شده کار را تمام خواهد کرد.(این عمل باید در دمای بالاتر از 19 درجه انجام شود وگرنه گازی متصاعد نخواهد شد)
البته باید این نکته را ذکر کنیم که استفاده از طعمه برای مقابله با تشی کارساز نخواهد بود.
کنه و انواع مختلفی از قارچها وجود دارند که میتوانند به پیاز زعفران شما آسیب وارد کنند کنه پیاز زعفران نامیده میشوند. این نوع کنه پیاز زعفران موجب کاهش زعفران شما و در صورت گسترش آسیب های سخت تری به مزرعه شما بزنند. کنه در مزارعی که سابقه کشت طولانی مدت دارند بیتشر مشاهده میشود.
کنه جانداری بسیار کوچک بیضی شکل، تیره رنگ و دارای پاهای کوتاه و پرزدار است. و به پیاز زعفران حمله کرده و باعث ایجاد لکه های سیاه و پوسیدگی پیاز زعفران میشود. و باعث ضعیف تر شدن زعفران میشود.
یکی از مهمترین و جالبترین مواردی که در رابطه با بیماری و انتقال آنها وجود دارد این است که بیماری پیاز مادری به پیاز دختری منتقل نمیشود و در غالب موارد پیازهای دختری تکثیر شده سالم هستند. در ربطه با این موضوع میتوانید ویدئو زیر را مشاهده کنید.
شرط رشد اصلی کنه و قارچ وجود دو عامل رطوبت و گرما در کنار یکدیگر است به نحوی که با کنترل این دو عامل میتوان مزرعه را تا حد زیادی ایمن کرد. برای مقابله با قارچ و کنه توصیه میشود از آبیاری تابستانه پرهیز کنید چراکه رطوبت و گرما را برای رشد کنه و قارچ را فراهم خواهید کرد.
بيمارى زوال مزرعه زعفران به دلیل وجود قارچ ريزوکتونيا در پياز های زعفران پدیدار میشود. اين نوع از قارچ ها به سطح پيازهای زعفران حمله کرده و تمامی سطح پیاز پر از لکه های سرخ رنگ می شود و پس از گذشت زمان کوتاه به تدریج وارد خود پیاز زعفران می شوند نتیجه نفوذ اين قارچ ها به داخل پياز زعفران باعث ایجاد برآمدگى هایى در سطح پیاز و پوسيدن و خشک شدن برگ های گیاه مىشود.
از علائم بیماری زوال علاوه بر ایجاد لکه های قهوه ای و سرخ رنگ بر روی پیاز های زعفران میتوان به زرد شدن برگهای زعفران، پژمردگی آن ها و در نهایت پوسیدگی پیاز زعفران اشاره کرد. توجه داشته باشید که این بیماری میتواند خسارت های غیر قابل جبرانی به مزرعه شما وارد کند هر چه سریع تر باید آن را شناسایی کرده و با آن مقابله کنید.
عامل بیماری سیاهک زعفران قارچ فوماگو است که با وارد شدن به مزرعه زعفران پیاز ها را درگیر بیماری سیاهک میکند. این بیماری ابتدا از برگ ها شروع شده و در نهایت به پیاز های زعفران انتقال پیدا میکند. از علائم این بیماری، پدیدار شدن لکه های قهوه ای ریز بر روی برگ های گیاه، پوسیده و له شدن برگ ها و سپس پیاز های زعفران و در موارد بسیار حاد و شدید باعث نابودی کل پیاز های زعفران میشود.
برای پیشگیری از بیماری های قارچی حتما قبل از کشت پیاز های زعفران را ضد عفونی کنید تا حد امکان از آلودگی پیاز های زعفران به بیماری ها قارچی جلوگیری کنید.
علل ایجاد بیماری زردی برگ های زعفران باکتری بورخلدریا گلادیولی است که با درگیری پیاز زعفران با این باکتری گیاه دچار زردی برگ ها می شود و مزرعه زعفرانی که برگ های آن از بین بروند به طور کلی سلامت خود را ازدست می دهد. بیماری زردی زعفران چه علائمی دارد؟
برای انتقال این بیماری چندین روش وجود دارد که شایع ترین آن ها انتقال این بیماری از طریق پیاز های آلوده و ضدعفونی نشده، آبیاری مزرعه با استفاده از آب آلوده و هم چنین خاک مزرعه آلوده است.
عامل شیوع این بیماری در مزرعه زعفران به طور کامل شناخته نشده است اما با توجه به سایر بیماری های زعفران اصلی ترین دلیل بیماری های زعفران باکتری ها و قارچ ها هستند که به طور کامل در صورت جلوگیری و کنترل نکردن مزرعه زعفران را درگیر خود میکنند. از علائم این بیماری کوچک شدن پیاز های زعفران، کاهش میران گل دهی مزرعه، ایجاد ورم و تورم در سطح پیاز های زعفران، کوتاه تر شدن و رشد نکردن برگ های زعفران مشاهده شده است.
و همچنین میتوانید از گوگرد به منظور پاک سازی مزرعه استفاده کنید. گوگرد به دلیل داشتن سولفور از بین برنده کنه و قارچ زعفران است. کنه و قارچ دارای پوستهی خارجی کیتینی هستند و سولفور از بین برنده کیتین و دیواره خارجی این موجودات هست.
کرم پیازخوار همانطور که از نامش پیداست به پیاز گیاه زعفران حمله سنگین کرده و به آن آسیب میزند. این موجود سفید رنگ است و در زیرخاک فعالیت خود را انجام میدهد. خشک و زرد شدن ناگهانی برگ های زعفران و و ضعیف شدن زعفران از جمله نشانه های این آفت است.
برای مقابله با این آفت راهی جز استفاده از سمهای مخصوص موجود در بازار نیست.
یکی دیگر از آفت ها و بیماری های زعفران تریپس بنه است . این آفت از آغاز فصل رویش زعفران تا اواخر آن به برگهای زعفران حمله میکند. تا وقتی که برگهای زعفران سبز باشد از جمعیت بالایی برخوردار است. خسارت این آفت به برگهای زعفران به صورت پیدایش نقاط زرد تا سفیدرنگ بر روی برگهای زعفران است. برگهایی که زودتر زرد میشوند آلودهتر از بقیه هستند.
این آفت به طور مستقیم باعث کاهش محصول زعفران سال آینده میشود. جمعیت این آفت در اواخر دورهرویش افزایش میبایبد و همین دلیلی بر عدم مبارزه شیمیایی با این آفت است.
به دلیل کاهش مواد غذایی ضروری و مغذی لازم جهت رشد زعفران ممکن است گیاه زعفران ضعیف شده و باروری کمتری را از خود بروز دهد. با این که ضعیف شدن گیاه یک نوع آفت یا بیماری نیست اما به کاهش مستقیم محصول زعفران میانجامد پس باید با آن مقابله کرد. برخی از دلایل ضعیف شدن گیاه عبارتند از:
برای مبارزه با علفهای هرز مزرعه میتوانید از روشهای فیزیکی (دست، بیلچه و یا سایر ادوات کشاورزی) و روشهای شیمیایی با استفاده سموم استفاده کنید. امروزه روشهای فیزیکی روش بهتری محسوب میشوند.
و راههای مقابله با ضعیف شدن نیز کاملا مشخص است و عبارت است از کوددهی و محلولپاشی مزرعه به صوت حساب شده و منظم. (کودهای دارای آهن، فسفات، ازته.
مسلما آفات زعفران و بیماری های دیگری نیز برای مزرعه زعفران شما وجود دارد که با رعایت برخی نکات اولیه و اصولی میتوان تا حد زیادی مزرعه را از آن ها مصون داشت. همان طور که اشاره کردیم برخی اقدامات نظیر انتخاب پیاز مناسب و ضدعفونی کردن صحیح پیاز زعفران و عمق مناسب کاشت زعفران برای جلوگیری از بیماریها در هنگام کاشت زعفران باید رعایت شوند.
برخی دیگر نیز مربوط به سرکشی مداوم به مزرعه و افزودن خاک در تابستان و عدم آبیاری مزرعه در تابستان مربوط به مراحل پس از کشت زعفران است.
شما با رعایت این نکات ساده میتوانید مزرعه خود را در مقابل سازی از آفات و بیماریها بیمه کنید. و از کاهش بازدهی زعفران خود جلوگیری کنید.
از شما کشاورز عزیز میخواهیم که تجربیات خود را در زمینه کاهش بیماری و آفات زعفران با ما به اشتراک بزارید تا شاید بتوانیم با کمک هم از حاصل دسترنجمان حفاظت کنیم.
زعفران که در سطح جهانی لقب «طلای سرخ» را یدک می کشد، گیاهی کاملا مناسب برای کاشت در ...
بیشتر بخوانیدبیشترین برداشت زعفران در هکتار چقدر است؟ کشت زعفران، یک کشت کاملا لذت بخش است که بسیاری از ...
بیشتر بخوانید
17 فروردین, 1402
با عرض سلام وخسته نباشید خدمت شما چند جا از زمین ما علفهای زعفران خشک شده درصورتی که این موقع ازسال ک هنوز فصل رشده نباید ای طوری بشه پیاز هاشو ک در میاریم از خاک پیازهای دختری سالم بظر میرسه وفقط علفای زعفران خشک شده کود سفید زدم نمی تونه از اون کودها باشه یا دلیل دیگه دارد راهنمای بفرماید ممنون
15 فروردین, 1403
سلام وقت بخیر برگ ها خزان زود رس گرفتند باید به موقع و به اندازه آبیاری می کردید کود سفید هم اصلا استفاده نکنید
کود های زاج آب و محلول پاشی رو هر ساله انجام بدید
9 دی, 1401
سلام امسال زعفران کاشتم ازپیاز زمین قبلی خودم قارچ و کنه دارد بامحلول پاشی خوب می شه یا زمین آب بدم الان زمین زعفران تازه آب دادم
21 فروردین, 1402
وقت بخیر با پیار ها رو ضد عفونی میکردید بعد کشت میکردید
21 آذر, 1401
سلام ،خیلی مفیدوآلی تشکر
16 اسفند, 1401
ممنون از نظرتون
24 آبان, 1401
عزیز خیلی از مقاله جامع وگیرا همینطور کاربردیتون ممنون هستم .درپناه حق پیروز باشید
24 فروردین, 1402
خیلی مچکرم از نگاهتون به مطالب
17 آبان, 1401
سلام زمین با کشت 4ساله دارم اکثر پیازها غده ریزی ب شدت داشته وهمچنین روی غده ها علایمی سوراخ شده وتیره شده میباشد ک سبب شده میزان گل دهی ب شدت باتوجه ب جوان بودن پیاز کاهش یابد ب نظر شما راهکارجهت کنترل افاتش هس، اکنون درزاچ اب استفاده بشه باتشکر درضمن از اب تابستان ب هیچ وجه استفاده نکردم تا ب کنون
4 اردیبهشت, 1401
سلام وقتی یک پیازی پیاز دیگری رو تکثیر می کنه به هم می چسبن وما باید انهارا از هم جدا کنیم یا همین جوری بکاریم
9 اسفند, 1401
وقت بخیر باید 7 سال بعد از کشت زمانی که پیاز زعفران رو به زمین دیگه انتقال میدید باید پیاز ها رو جدا کنید
4 اردیبهشت, 1401
سلام یعنی لازم نیست که ما این بیماری هارو ازبین ببریم خودش ازبین می رود
4 اردیبهشت, 1401
خیر خودتون باید از بین ببرید با استفاده از آفت کشت ها
28 مهر, 1400
سلام ما زعفران باسال کشت۴ ساله هست از برج ۵ امسال بیستم اب اول دادیم ۳ ابم دادیم علف هاشم خیلی بزرگ شده از بیست یکم امسال نشون کرده وامروز ۱ کیلو گل داده شما میگین گل میده
9 مرداد, 1401
میزان آبیاریتون زیاده تابستون هم آبیاری نکنید بهتره رشد کردن برگ ها هم طبیعیه میزان کشتتون چقدر هستش؟
2 فروردین, 1399
از زحمات شما بابت تهیه این مطالب مفید متشکرم
23 فروردین, 1403
سلام وقتتون بخیر
ببخشید تو مزرعه زعفران ما کرم مفتولی افتاده…
چکار باید کرد؟
1 خرداد, 1403
رم پیازخوار همانطور که از نامش پیداست به پیاز گیاه زعفران حمله سنگین کرده و به آن آسیب میزند. این موجود سفید رنگ است و در زیرخاک فعالیت خود را انجام میدهد. خشک و زرد شدن ناگهانی برگ های زعفران و و ضعیف شدن زعفران از جمله نشانه های این آفت است.
برای مقابله با این آفت راهی جز استفاده از سمهای مخصوص موجود در بازار نیست.