بهترین زمان برداشت پیاز زعفران از اوایل تیر تا اوایل مهرماه است؛ هنگامی که زمین دیگر توانایی تغذیه پیاز را ندارد و برداشت زعفران سالیانه شما به طرز محسوسی کاهش پیدا کرده است. در این زمان باید پیازها را از زمین خارج کرده و در جای دیگری اقدام به کاشت آن ها کنید. با دقت در فرآیند انجام این کار و برنامه ریزی مناسب، از سرمایه مهم خود یعنی پیاز زعفران حفاظت می کنید و می توانید آن را به بهترین شکل ممکن به چرخه سرمایه گذاری بازگردانید.
بعد از اینکه مراحل کاشت زعفران را به درستی طی کردید، معمولاً از سال سوم تا پنجم به بیشترین میزان برداشت زعفران از مزرعه خود می رسید. اما بعد از این دوره، مخصوصاً از سال هفتم به بعد، میزان محصول به تدریج کاهش پیدا می کند.
دلیل اصلی این کاهش، افزایش تعداد پیازهای زعفران در خاک است. با گذشت زمان، پیازها زیاد می شوند و زمین دیگر نمی تواند مواد غذایی کافی برای همه آن ها را فراهم کند. در نتیجه، کیفیت و مقدار محصول کم می شود. جالب است بدانید که برداشت و فروش پیازهای زعفرانِ تکثیر شده، یکی از راه های خوب کسب درآمد از مزرعه زعفران است. پس بهتر است به زمان جابجایی پیاز زعفران دقت داشته باشید.
حال پس از برداشت پیاز زعفران شما دو گزینه پیش رو خواهید داشت:
هردو این موارد از اصلی ترین منابع درآمد کاشت زعفران محسوب می شوند. شما با کاشت مجدد پیازها دست به یک سرمایه گذاری برای آینده ای نه چندان دور خواهید زد.
برداشت پیاز زعفران مانند هر کار دیگری اگر در زمان مناسب انجام نگیرد منجر به ضررهای بزرگی می شود.
بسته به دمای هر منطقه، زمان برداشت پیاز زعفران متفاوت است، اما در اکثر مناطق بهترین زمان برداشت پیاز زعفران در اوایل تیر تا اوایل مهر ماه (قبل از بارندگی های پاییزه) است. در این بازه زمانی رطوبت خاک به کلی از بین رفته و زعفران به خواب می رود. لازم به ذکر است که با گذشت پنج سال از کشت، عملکرد مزرعه به دلیل ضعیف شدن خاک کاهش می یابد. در خرداد ماه هم می توان پیاز زعفران را برداشت کرد ولی در این زمان پیاز سنگین و رطوبت آن بالاست و این به ضرر خریدار و به سود فروشنده می باشد.
برداشت پیاز زعفران به چند روش قابل انجام است که شما با توجه به امکانات و اهداف خود می توانید یکی از آن ها را انتخاب کنید.
در این روش برداشت پیاز زعفران، بار اصلی کار به دوش کارگر است. کارگران با بیل و ابزار آلاتی از این دست زمین را شخم می زنند تا پیازها به سطح زمین بیایند. سپس کارگران خاک ها را جدا کرده و پیاز زعفران را جمع آوری می کنند.
این روش کمی زمان بر بوده و ممکن است در مزارع وسیع بازدهی پایینی داشته باشد. در ویدئوی زیر می توانید برداشت زعفران را در یکی از مزارع ماه چین مشاهده کنید.
همچنین می توانید تصاویر زیر را که از برداشت پیاز در مزرعه ماه چین گرفته شده است را مشاهده کنید.
در فصل جابجایی پیاز زعفران، یکی از روش های کارآمد برای برداشت پیاز، استفاده از تراکتور یا ابزارهای مشابه برای شخم زدن زمین است. با این کار، پیازها راحت تر از خاک جدا شده و کارگران می توانند به سادگی آن ها را از خاک باقیمانده تفکیک و جمع آوری کنند. این روش در مقایسه با روش دستی سرعت بیشتری دارد، دقت بالاتری در جمع آوری پیازها ایجاد می کند و فشار کمتری به نیروی انسانی وارد می سازد.
در زمان برداشت پیاز زعفران، استفاده از روش مکانیزه می تواند روند کار را بسیار ساده تر کند. در این روش، دستگاه مخصوصی وارد عمل شده که ضمن شخم زدن زمین، پیازها را از خاک جدا و پس از پاکسازی از خاک اضافه، آن ها را روی سطح زمین قرار می دهد. پیازهای آماده، به راحتی توسط کارگران جمع آوری می شوند. در برخی مدل های پیشرفته، دستگاه علاوه بر جداسازی پیاز زعفران، آن ها را مستقیماً به کامیون منتقل می کند تا فرآیند برداشت پیاز به صورت کامل و هماهنگ انجام شود.
با کاشت ۱۰ تن پیاز در هر هکتار، در سال دوم میزان پیاز زعفران تقریباً به ۲۰ تن می رسد و در سال های سوم تا پنجم این مقدار می تواند به ۳۰ تا ۵۰ تن افزایش یابد. اگر رسیدگی به مزرعه به خوبی انجام شود، در سال های ششم و هفتم حجم پیاز تولیدی ممکن است به حدود ۷۰ تن نیز برسد. در واقع، رشد و تکثیر پیاز زعفران ارتباط مستقیمی با نحوه مدیریت مزرعه دارد. هرچه در طول دوره کشت تا زمان جابجایی پیاز زعفران، رسیدگی دقیق تری انجام شود، بازدهی و تولید محصول بیشتر خواهد بود.
در فصل جابجایی پیاز زعفران، نگهداری صحیح پیازها نقش مهمی در حفظ کیفیت و افزایش بازدهی دارد. پس از برداشت، پیازها باید در محیطی خشک، خنک و دارای جریان هوا نگهداری شوند تا از پوسیدگی جلوگیری شود. بهتر است آن ها را روی سطحی چوبی یا توری قرار دهید و پیازهای خراب را جدا کنید. با رعایت این نکات ساده، پیازهایی سالم و آماده برای کشت بعدی خواهید داشت.
نگهداری اصولی در زمان جابجایی پیاز زعفران، نه تنها از کاهش کیفیت جلوگیری می کند، بلکه نقش مهمی در موفقیت کشت سال بعد ایفا خواهد کرد.
زمان جابجایی پیاز زعفران، بازه ای حیاتی در چرخه کشت و کار این گیاه ارزشمند است که اگر با دقت و در زمان مناسب، یعنی از اوایل تیر تا پیش از شروع بارندگی های پاییزه انجام شود، نه تنها از کاهش عملکرد مزرعه جلوگیری می کند، بلکه فرصت ارزشمندی برای تکثیر، بهبود کیفیت محصول و حتی کسب درآمد از فروش پیازها فراهم می سازد.
در نهایت از شما مخاطب عزیز درخواست می کنیم چنانچه تجربه ای در زمینه برداشت پیاز زعفران دارید با ما و مخاطبان ماه چین به اشتراک بگذارید.
در خصوص درشت کردن پیاز زعفران ابتدا باید هدف آن را مشخص کنیم که، به چه دلیل می ...
بیشتر بخوانیدزعفران نقش بسیار ویژه و خاصی در طعم و عطر غذا به همراه دارد و در کشور ما ...
بیشتر بخوانید
12 آبان, 1402
سلام
بعد کشت یعنی سال دوم جهت تقویت وبهره وری بیشتر از گیاه زعفران بفرمایید:
روش کود دهی چگونه است
25 آبان, 1402
سلام
این مقاله رو مطالعه بفرمایید
https://mahchin.net/blog/saffron-fertilization-program/#:~:text=%D8%A8%D8%B7%D9%88%D8%B1%20%D8%AE%D9%84%D8%A7%D8%B5%D9%87%20%DA%A9%D9%88%D8%AF%D8%AF%D9%87%DB%8C%20%D8%B2%D8%B9%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%AF%D8%B1,%D9%85%D8%AD%D9%84%D9%88%D9%84%20%D9%BE%D8%A7%D8%B4%DB%8C%20%D8%B2%D8%B9%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%A7%D9%86%D8%AC%D8%A7%D9%85%20%D9%85%DB%8C%D8%B4%D9%88%D8%AF.
12 آبان, 1402
عالی بود
25 آبان, 1402
مچکریم🌺
19 مهر, 1402
سلام صبح بخیر من ازهمدان هستم حدودهشت ساله درباغچه خونمون زعفران کاشتم هرسال مقداری زعفران برداشت داشتم امسال یادم نبودمردادماه پیازرواززمین خارج کنم حالاپیازهاخراب میشن یامیتونم تومهراززمین خارج کنم ودرزمین دیگری بکارم ماندم چیکار کنم لطفاراهنمایی کنید
27 دی, 1402
سلام و وقت بخیر
بهترین زمان برای جابه جایی پیازها فصل تابستان است.
8 آبان, 1403
عالی بود خیلی مفید
10 آبان, 1403
سپاس از توجهتون
9 شهریور, 1402
واقعا ممنونم بخاطر راهنمایی شما
8 بهمن, 1402
ممنون از توجهتون
30 تیر, 1402
خرید زعفران در بازار مشکل دارد و سرمایه. دار یا جهاد باید کمک در خرید نماید تشکر از اطلاعات شما بنده در کنگاور شروع جابجایی و پر کردن جاهای خالی ام
25 فروردین, 1402
سلام خسته نباشید اقای قیطاسی بنده به مقدارپیاز زعفران از زمین دراوردم که کوچک بودن زمانی که پیازهارو کاشتم موقع ابیاری مقداری کود مرغی وکبوتر به زمین اضافه کردم دیروز یکی از پیازها رو دراوردم رشدش عالی بود
4 اردیبهشت, 1402
وقت بخیر به هیچ عنوان از کود حیوانی جز کود گاوی پوسیده استفاده نکنید چون به تدریج با علف های هرز باعث نابودی مزرعه میشه
25 آذر, 1401
با سلام پنج کیلو پیاز داخل کیسه پلاستیکی نگه داشتم الان دیدم همشون سبز شدن وچند تاشون گل دادند میتونم الان بکارم یا خشکسون کنم
25 بهمن, 1402
در این حالت بله باید سریعا طبق اصول کشت داخل گلدان یا زمین کشت کنید
18 آذر, 1401
سلام خسته نباشید.من زعفران رادرجعبه درپشت بام خانه کاشتم الان زعفران رابرداشت کردم پیازهایم زیرخاک درپشت بام خانه هستندایاسرما وباران وبرف انهاراخراب میکندیانه چطورازپیازهایم مراقبت کنم ممنون میشم راهنماییم کنید….باتشکر
28 فروردین, 1402
وقت بخیر نه نگران نباشید خراب نمیشن اتفاقا حتما باید تو فضای آزاد باشن زیر نور و باران
28 بهمن, 1402
سلام من اصلا به پازل مون کود ندادم بعد چهار سال هیچ گلی ندادن، میخوام از زمین خرجشون کنم، آیا الان کود بدم تاثیر داره یا دیگه دیره؟ تو چهار سال هیچ گلی ندادن آخه میگم باز پولم هدر نره
1 اسفند, 1402
سلام
هر ساله باید کود دهی رو انجام بدین.
بله کود دهی میتونه تاثیر مثبتی بذاره اما از اونجایی که مدت زیادی زعفران های شما تقویت نشدهاند، این تاثیر از زمانی که پیازها تقویت شده باشند، کمتر است.
16 آذر, 1401
ممنون ازمقاله مفیدوارزنده تون خسته نباشید.من اول باکمک خداودوم با کمک مقاله مفیدواموزنده شماامسال زعفران کاشتم وبرداشت کردم ممنون ازشما خسته نباشید موفق باشیدباتشکر
22 فروردین, 1402
ممنونم از لطفتون خداروشکر که تونستید یک کشت و برداشت عالی داشته باشید
29 شهریور, 1401
از نظر من هر چیزی که براش زحمت کشیده بشه وبراش عرق بریزی وریاضتشو بکشی از جانب یزدان پاک بی اجر نمیمونه. مقاله شما هم مثل زمین زراعیتون عالیه . دمت گرم خسته نباشید
30 شهریور, 1401
سلام وقت بخیر خیلی لطف دارید ممنونم از شما
10 فروردین, 1403
سلام من ۴ساله درحیاط منزل پیاززعفران رادرسبدمیوه وکمی درباغچه گاشته ام درآبان۱۴۰۲خیلی کم گل دادفکرکنم بایدپیازهاراازخاک خارج کنم ودوباره زمین راآماده وبازپیازهارا بکارم میشه راهنماییم کنیدکه چه موقع وازچه خاکی استفاده کنم وآیامی تونم ازهمین زمین دوباره استفاده کنم ازاصفهان هستم شهرم راگفتم به خاطرآب وهوایش
14 فروردین, 1403
درود بر شما
زعفران یک گیاه 7 ساله هستش و تا هفت سال نیاز نیست که جا به جا بشه
برای تقویت پیاز و افزایش گل دهی شما باید کود دهی های زاج آب و محلول پاشی رو به موقع انجام بدید