تکثیر پیاز زعفران چیست؟ پیاز زعفران چطور تکثیر می‌شود؟

آخرین بروز رسانی: 12 تیر 1404
دسته‌بندی ها:
  • فرآیند تکثیر پیاز زعفران از بهمن‌ ماه آغاز شده و تا اردیبهشت‌ ادامه دارد. در این مدت، پیاز مادری به یک یا چند پیاز دختری تبدیل می‌ شود.
    در ابتدای این دوره که ریشه‌ های پیاز هنوز فعال و سالم هستند، تغذیه از طریق آبیاری و جذب ریشه‌ ای انجام می‌ شود. این مرحله برای تأمین انرژی لازم جهت آغاز تکثیر بسیار حیاتی است.
    اما با گذشت زمان و از بین رفتن ریشه‌ ها، جذب مواد غذایی از طریق برگ‌ های زعفران ادامه می‌ یابد. به همین دلیل، تغذیه مناسب در هر دو مرحله، چه از طریق ریشه و چه از طریق برگ نقش مهمی در کیفیت و تعداد پیازهای زعفران دارد و در نهایت بازدهی مزرعه را افزایش می‌ دهد.

    فرایند تکثیر پیاز زعفران

    بعد از برداشت گلهای مزرعه، تکثیر پیاز زعفران آغاز شده؛ به این صورت که پیاز زعفران مادری به یک تا چند پیاز زعفران دختری تبدیل می‌ شود. به عبارت دیگر پیازهای زعفران مادری که در سال جاری گل داده‌ اند از بین رفته و به پیازهای دختری تبدیل می‌ شوند.

    نحوه تکثیر پیازهای زعفران ارتباط مستقیمی با زمان و کیفیت آبیاری در اواخر تابستان دارد؛ اگر آبیاری مزرعه زعفران در اواخر شهریور یا اوایل مهر ماه انجام شود سطح برگ‌ ها افزایش خواهند داشت و تکثیر پیاز زودتر صورت می‌ گیرد. افزایش سطح برگ‌ در زعفران منجر به افزایش سطح جذب و تکثیر بهتر پیاز زعفران خواهد شد.

    فرآيند تکثیر پیاز زعفران

    بهترین کود برای درشت شدن پیاز زعفران

    تغذیه پیاز زعفران پس از پایان دوره گلدهی، همزمان با زمان تکثیر آن، در دو مرحله اصلی انجام می‌ شود. در این مراحل، با آبیاری مناسب و استفاده از کودهای مورد نیاز، شرایط لازم برای تحریک غده‌ زایی و رشد بهتر و درشت‌ تر شدن پیازهای دختری فراهم می‌ گردد. این دو مرحله شامل موارد زیر می باشد:

    • کوددهی و آبیاری زاج آب
    • آبیاری و محلول‌ پاشی‌ ها

    زاج آب چیست؟

    مرحله آبیاری بعد از برداشت گل‌ های زعفران را «زاج آب» می‌ نامند. در این مرحله علاوه بر آبیاری مزرعه، با افزودن کودهای مناسب، پیاز زعفران را از طریق ریشه تغذیه می‌ کنیم. این مرحله که همزمان با شروع تکثیر پیاز است، معمولاً با استفاده از عناصر ماکرو و بر اساس نتایج آزمایش خاک انجام می‌ شود و نقش بسیار مهمی در افزایش تکثیر پیاز دارد، به طوری که می‌ تواند رشد پیازهای جدید را چند برابر کند.

    تغذیه پیازها در اوایل تکثیر، زمانی که ریشه‌ های پیاز مادری هنوز سالم هستند، از طریق جذب ریشه‌ ای و آبیاری صورت می‌ گیرد. اما پس از از بین رفتن ریشه‌ ها، تغذیه گیاه از طریق برگ‌ های زعفران انجام می‌ شود.

    زاج آب چیست؟

    میتونی مقالات مرتبط با این موضوع رو مطالعه کنی!

    میانگین گل دهی پیاز زعفران در متر مربع چقدر است؟

    گل ندادن پیاز زعفران یا کم گل دادن زعفران

    محلول‌ پاشی‌ چیست؟

    محلول پاشی زعفران یعنی تغذیه پیاز زعفران از طریق برگ‌ ها به صورت محلول و با اسپری کردن کودها روی برگ انجام میشود. این فرایند همزمان با از بین رفتن و غیر فعال شدن ریشه در حوالی بهمن‌ ماه تا اردیبهشت‌ ماه و در۲ تا ۶ مرحله انجام می‌ شود.

    این مرحله از تغذیه مزرعه زعفران اهمیت بالایی دارد و در صورتی که از غلظت‌های بیش از حد مجاز کود برای تغذیه استفاده کنیم منجر به مسمومیت و ایجاد تنش در پیاز می‌شود. بهتر است فاصله بین محلول‌پاشی‌ها 10 تا 15 روز باشد و حتما در روزهای آفتابی انجام شود. دلیل این امر این است که گیاه برای انجام جذب و سنتز مواد غذایی به نور خورشید نیاز دارد و در صورتی که بدون نور خورشید حداقلی و دمای حداقلی (بیش از  10 درجه) محلول‌پاشی انجام شود فرآیند جذب و سنتز مواد مغذی صورت نمی‌گیرد و در واقع محلول‌پاشی‌ها بی‌ثمر خواهند بود.

    محلول پاشی زعفران چیست؟

    پیاز بیشتر یا پیاز درشت‌ تر

    پیاز مادری در فرآیند تکثیر پیاز زعفران می‌تواند به دو شکل تکثیر شود. پیاز مادری می‌تواند به تعداد زیادی پیاز ریز و یا تعداد کمی پیاز درشت تبدیل شود و این بستگی به نحوه تغذیه ما دارد. در واقع برخی مواد کودی می‌توانند منجر به تحریک غده‌زایی شوند و برخی نیز می‌توانند منجر به درشت شدن پیاز زعفران شوند.

    بهترین شکل تکثیر پیاز این است که ما تعداد نسبتا کمتری پیاز درشت داشته باشیم. این مسئله منجر به این می‌شود که پیازهای دختری جدید درشت در سال آینده گل بدهند و محصول مزرعه ما به شدت افزایش پیدا کند. اما در صورتی که پیازهای متعدد ریز داشته باشیم فرایند ‌گل‌زایی در سال آینده اتفاق نخواهد افتاد. لازم به ذکر است که حداقل وزن پیاز برای گلدهی باید 8 گرم باشد.

    برنامه‌ کودی و ترکیبات کودی که ما در فرآیند تغذیه مزرعه زعفران استفاده می‌کنیم مشخص کننده نحوه تکثیر و رشد پیازهای ما خواهد بود. در واقع همین مسائل کوچک و البته مهم است که میزان بازدهی مزرعه ما را مشخص می‌کند. پس بهتر است با افزایش آگاهی خودتان در رابطه با مدیریت کودی فرایند تکثیر پیاز زعفران بهینه‌ای را تجربه کنید.

    برای درک بهتر فراید تکثیر پیاز زعفران می‌توانید ویدئوی زیر را مشاهده کنید.

    سخن پایانی

    زعفران گیاه کم آبی ست و قبل از گلدهی یا همزمان با گلدهی به آب نیاز ندارد اما بعد از برداشت و در مرحله ی کوددهی زاج آب و همچنین قبل از محلول پاشی ها به آبیاری و حفظ رطوبت در خاک(اطراف پیازها) نیازمند است. با تغذیه اصولی پیاز زعفران و آبیاری به موقع مزرعه برداشت انفجاری از مزراع خود را شاهد خواهید بود. مجموعه ماه چین در تمام مراحل کاشت تا برداشت همراه شما عزیزان میباشد.

    سوالات متداول

    چرا برخی پیازهای زعفران گل نمی دهند؟

    یکی از دلایل اصلی گل ندادن پیاز زعفران، ریز بودن آن‌ ها (کمتر از ۸ گرم) است. همچنین تغذیه ضعیف، بیماری‌ ها، یا شرایط بد خاک و آبیاری هم می‌ توانند باعث کاهش گلدهی شوند.

    محلول پاشی در چند مرحله انجام می شود؟

    بطور کلی محلول پاشی در حداقل ۴ و حداکثر ۶ مرحله انجام می شود که فاصله این فرآیند بسته به شرایط آب‌ و هوایی منطقه متفاوت است. در مقاله بهترین زمان محلول پاشی زعفران بطور مفصل به این موضوع پرداخته ایم.

    این صفحه چقدر برات مفید بود؟

    
    22دیدگاه
    یک گپ و گفت را آغاز کنید!

    نظرتان را به گوشمان برسانید.

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


    1. فرامرز

      با سلام ، ممکنه لطفا فرایند تبدیل پیاز مادری به دختری رو برامون به ترتیب توضیح بدید؟ منظور آیا در این فرایند ابتدا غشا یا لایه بیرونی پیاز دختری به وجود میاد یا نه اول هسته ؟ ترتیب لایه ها به چه شکله؟

      • مرجان قویمی

        تکثیر پیاز زعفران در بازه زمانی بهمن‌ماه تا حوالی اردیبهشت‌ماه (زمستان و اولیل بهار) اتفاق می‌افتد و در آن پیاز زعفران مادری به یک تا چند پیاز دختری تبدیل می‌شود. تغذیه پیازها در اوایل فرایند تکثیر که ریشه‌های پیاز مادری هنوز سالم هستند و از بین نرفته‌اند از طریق آبیاری و جذب ریشه‌ای و پس از آن که ریشه پیازها از بین می‌رود از طریق برگ‌های زعفران انجام می‌شود. لازم به ذکر است که زعفران گیاه کم آبی ست و قبل از گلدهی یا زمان گلدهی به آب نیاز ندارد اما در زمستان که زمان گلدهی زعفران است اوج نیاز زعفران به آبیاری می باشد.
        توضیح بیشتر در سایت قرار داده شده مطالعه بفرمایید.

    2. ناشناس

      سلام آیا پیازهایی که امسال گل نداده آمد هم تکثیر میشوند یا وزن مشخص برای تکثیر باید باشد

      • مرجان قویمی

        درود – هر پیازی که وزن کمتر از 8 تا ده گرم داشته باشه سال بعد وزن میگیره و گل میده با کوددهی و ابیاری بموقع و مراقبت اصولی همه پر گل خواهند شد و هر سال تکثیر

        • ناشناس

          سلام خانم مهندس پس ما تا اردیبهشت ماه میتونیم پیازهارااز زیر خاک در بیاریم کجا وچجوری نگهداری بکنیم و کی مجددا اينها را بکاریم لطفا راهنمایی بفرمایید

          • مرجان قویمی

            سلام وقت بخیر پیاز زعفران تا 7 سال در خاک و مزرعه ای که کاشته میشه باقی می ماند و بعد از این مدت در فصل تابستان پیازهای تکثیر شده به خاک جدیدذ و مزرعه ی جدید منتقل میشود تا مزرعه قبلی استراحت کند و مجدد تقویت شود و برای کشت آماده باشد هر سال نباید پیاز را از خاک خارج کنید -مطالب آموزشی سایت را مطالعه بفرمایید

    3. علی تاجی

      سلام باید چه کار کنیم که زمین گل خوب بدهد

      • فاطمه روزبهانی

        سلام
        باید مدیریت اصولی داشته باشید. به این معنی که کود دهی‌ها و محلول پاشی‌ها را به طور دقیق و در زمان لازم انجام دهید.

    4. اعظم

      سلام من در سبد پیاز زعفران کاشتم حالا بهشون آب بدهم یا نه

      • فاطمه روزبهانی

        سلام
        بله. هر 20 روز یکبار آبیاری رو انجام بدین.

    5. محمدی

      سلام خسته نباشی
      چه زمانی محلول پاشی را انجام دهم
      با چه کود محلول پاشی انجام دهم

      • محمدجواد قیطاسی

        الان زمان محلول پاشی هست که باید هر چه سریع تر انجام بدین
        برای هر متراژ هم کود های متفاوتی وجود دارد
        برای خرید پکیج مناسب هم به صفحه خرید کود مراجعه کنید

    6. محمد امانی

      سلام خسته نباشید .اکه ممکنه در مورد زعفران در گلخانه به روش کشت هوازی که پیاز ها را داخل سینی میچینن ودر طبقات قرار میدن تا گل دهی کنه برامون کلاس بزارین ،خیلی ممنون میشم تشکر

      • محمدجواد قیطاسی

        وقت بخیر منظورتون کشت کاملا بدون خاک و زمینه؟

    7. ابوالفضل

      سلام در چه زمانی محلول پاشی کنیم وچند بار ممنون

      • محمدجواد قیطاسی

        بعد از برداشت گل های زعفران 4 تا 6 مرحله باید انجام بدین

    8. هوشمند

      کود لازم دارم که گل دهی را افزایش دهد

      • محمدجواد قیطاسی

        سلام وقت بخیر مجموعه ای از کود های زاچ آب

    9. قویدل

      سلام برای رشد علف ها زعفران چه کودی خوب است

      • محمدجواد قیطاسی

        سلام وقت بخیر کود های زاچ و محلول پاشی رو باید به صورت دقیق استفاده کنید
        اگر مایل به خرید هستید از لینک زیر اقدام کنید

        • دریانی

          سلام آیا پیازهایی که امسال گل نداده آمد هم تکثیر میشوند یا وزن مشخص برای تکثیر باید باشد

          • مرجان قویمی

            سلام پیازها تکثیر میشن .. و با کوددهی و آبیاری و مراقبت اصولی وزن میگیرند و رشد میکنند و پر گل خواهند شد