کشت زعفران در آذربایجان شرقی به مدت بیش از 20 سال است که در شهرستانهای مرند، آذرشهر، شبستر و اهر انجام میشود و کیفیت و بازدهی خوبی را نیز داشته است. میزان برداشت زعفران در مزارع شاخص آذربایجان شرقی به 15 کیلوگرم و مزارع معمولی به 5 کیلوگرم زعفران خشک در هکتار میرسد.
آذربایجان شرقی یکی از قطبهای اصلی کشت زعفران در شمالغرب کشور است که با توجه به موقعیت جغرافیایی، نگاه مسئولان جهاد کشاورزی، آب و هوا و دیگر فاکتورهایی که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت میتواند گزینه مناسبی برای کشت زعفران باشد.
بررسی کشت زعفران در آذربایجان شرقی
برای اینکه ببینیم میتوانیم زعفران را در آذربایجان شرقی کشت کنیم یا نه باید شرایط این استان را از لحاظ معیارهای مختلفی همچون شرایط آب و هوایی، میزان بارندگی و شرایط استان از لحاظ حمایتهای قانونی و صادرات بررسی کنیم.
شرایط دمایی آذربایجان شرقی
پیاز زعفران مقاومت بالایی در برابر تغییرات دمایی دارد اما برای اینکه به بهینهترین بازدهی پیاز زعفران دست پیدا کنیم باید اقدام به بررسی شرایط دمایی منطقه مورد نظر بکنیم. برای نمونه به آمار اداره هواشناسی مربوط شهرستان تبریز و تغییرات دمایی آن نگاهی میاندازیم.
میانگین دمای تبریز در تیرماه که یکی از گرمترین ماههای سال است 25.4 درجه سانتیگراد است و میانگین دما در سردترین ماه سال یعنی دیماه حدود –2.5 درجه است. این رنج دمایی برای رشد زعفران مشکلی ایجاد نمیکند و میتواند مناسب باشد.
اما یک مشکل در اینجا وجود خواهد داشت که میتوانیم آن را با چند تکنیک در مدیریت کودی بهبود ببخشیم. یکی از این مشکلات دمای پایین استان آذربایجان شرقی در زمستان است که فرایند محلولپاشی را دشوار میکند. دمای مناسب برای اینکه محلولپاشی زمستانه مفید واقع شود حدود 10 تا 15 درجه است و ممکن است این شرایط در زمستان وجود نداشته باشد.
راه حل این موضوع این است که کودهی زاچآب را به شکلی کاملتر و بهینهتر انجام دهیم تا جبران کارایی پایین محلولپاشیها را انجام دهد. این مسئله بسیار مهم است چراکه تبریز در طول سال نزدیک به 150 روز یخبندان را تجربه میکند. البته این شرایط به برداشت زعفران خللی وارد نمیکند.
میزان بارندگی در آذربایجان شرقی
یکی از مسائل مهمی که در بررسی کشت زعفران در آذربایجان شرقی باید به آن دقت کنیم میزان بارندگی است. این میزان بارندگی است که مشخص میکند یک مزرعه زعفران به چند مرحله و چه میزان آبیاری نیاز دارد.
طبق دادههای سازمان هواشناسی میزان بارش باران سال زراعی 99 در تبریز چیزی نزدیک به 310 میلیمتر بوده است و شهرستان اهر با 445 میلیمتر بیشترین میزان بارندگی را تجربه کرده است.
نگاه مسئولان کشاورزی تبریز به کشاورزی و صادرات زعفران
میزان اراضی قابل کشت در تبریز به 1 میلیون و 200 هزار هکتار میرسد و محصولات تولید شده در این اراضی به 5 میلیون تن میرسد. از این جهت تبریز یکی از قطبهای مهم کشاورزی ایران است که چیزی بالغ بر 350 میلیون دلار صادرات کشاورزی دارد.
محصولاتی همچون گوجهفرنگی، زعفران، قارچ و گلهای زینتی از این دست محصولات صادراتی هستند. نگاه مسئولان کشاورزی این استان بر تولید محصولات کشاورزی کمآببر با قابلیت صادرات است و این شرایط به طور کلی در رابطه با زعفران صادق است.
کشت زعفران در آذربایجان شرقی
کشت زعفران در آذربایجان شرقی در سال 78 به وسعت یک هکتار و در شهرستان اهر آغاز شد. این حرکت در راستای تلاش برای مدیریت منابع آبی و اصلاح الگوی کشت انجام شد. امروزه میزان سطح زیر کشت زعفران در این استان به 350 هکتار میرسد و شهرستانهای مرند، آذرشهر، شبستر و اهر از اصلیترین مناطق زیر کشت زعفران هستند.

خدمات کاشت زعفران و فروش پیاز زعفران در شهر شما
به خاطر اهمیت زعفران در منطقه شمالغرب هر ساله جشنواره استانی زعفران در آذربایجان شرقی و در مناطق مختلف این استان برگزار میشود. همچنین 2 واحد بستهبندی و تولید زعفران دارای برند محلی و تجاری نیز با استفاده از محل توسعه صندوق کشاورزی و سایر منابع مالی راهاندازی شده است تا به توسعه هر چه بیشتر کشت زعفران در آذربایجان شرقی کمک کند.
دشت مرند قطب کشت زعفران آذربایجان شرق با دارا بودن سطح زیر کشت 195 هکتاری میباشد چراکه بهترین شرایط کشت زعفران در شمال غرب کشور متعلق به این شهرستان میباشد.
خرید پیاز زعفران در آذربایجان شرقی
ماهچین اقدام به تولید و توزیع پیاز زعفران متناسب با اقلیم آذربایجان شرق و با بهترین کیفیت نموده است. تیم ماهچین در کنار تامین پیاز مورد نیاز جهت کشت زعفران اقدام به کشت رایگان مزرعه زعفران، آموزش جهت مدیریت و کشت مزرعه زعفران و پشتیبانی و مشاوره رایگان کشت زعفران مینماید.
کشت زعفران گلخانهای در آذربایجان شرقی
کشت زعفران گخانهای در آذربایجان شرقی نیز همپای کشت خاکی رشد کرده است و توانسته حجم قابل توجهی زعفران را تولید کند. آمار و اطاعات قابل استنادی از میزان کشت گلخانه ای زعفران در آذربایجان شرق وجود ندارد. شرایط آب و هوایی استان آذربایجان شرق دلیل و مزیت خوبی برای کشت گلخانهای میباشد.
به بیان بهتر یکی از مزایای اصلی کشت گلخانهای زعفران این است که زعفران در فصل برداشت از شرایط آب و هوایی نامساعد در امان میماند و این موضوع منجر به افزایش کیفیت و بازدهی کشت زعفران میشود. برخی از خدمات ماهچین در رابطه کشت گلخانهای زعفران به شرح زیر میباشد:
- تامین پیاز گلخانهای مناسب با اقلیم آذربایجان شرقی
- دوره ی آموزشی کشت گلخانه ای زعفران
- پشیبانی و مشاوره رایگان کشت زعفران گلخانه ای
- تامین تجهیزات کشت گلخانه ای زعفران
کشت زعفران در منزل
برای کشت زعفران الزامی به داشتن زمین کشاورزی نیست شما میتوانید در یک گلدان، جعبه و یا باغچه منزل خود اقدام به کشت زعفران کنید و از آن لذت ببرید. پکیج کشت زعفران در منزل ماهچین پاسخگوی این نیاز شما خواهد بود.