کشت زعفران در ایلام یا همان عروس زاگرس میتواند فرصتی ویژه برای توسعه کشتهای کمآببر و پر بازده باشد. کشت زعفران در ایلام از 5 سال پیش شروع شده و تا کنون سطح زیر کشت زعفران به 20 هکتار رسیده است و میانگین برداشت زعفران از این اراضی به 2 کیلوگرم در هکتار میرسد که بسیار ناچیز است.
میانگین برداشت زعفران در سطح کشور حدود 5 کیلوگرم و میانگین برداشت در مزارع شاخص زعفران حدود 15 کیلوگرم میباشد. علت این میزان برداشت در ایلام این است که کشت زعفران به روش سنتی انجام شده است و از روشهای نوین مانند کشت آرمانی استفاده نشده است. با این حال استان ایلام هنوز در ابتدای راه کشت زعفران قرار دارد و میتواند به یکی از استانهای شاخص کشت زعفران تبدیل شود.
آیا کشت زعفران در ایلام امکان دارد؟
پاسخ ما به این سوال این است که بله کشت زعفران در ایلام انجام میشود و این امکان وجود دارد. دلیل ما برای این پاسخ نیز این است که تمام شرایطی را که برای کشت زعفران نیاز داریم در ایلام وجود دارد. برخی از این شرایط مانند عوامل اقلیمی و محیطی است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
میزان تغییرات دمایی ایلام
یکی از نکات مهم در کشت زعفران بررسی شرایط دمایی میباشد. دمای ایلام در یک محدودهی دمایی بین منفی 13.6 درجه و مثبت 41.2 درجه در نوسان است. این محدودهی دمایی مشکل خاصی را برای زعفران ایحاد نمیکند و مناسب است.
در ضمن باید اشاره کنیم که در سردترین ماههای سال و در فصل زمستان متوسط حداکثر دمای هوا چیزی در حدود 20 درجه سانتیگراد میباشد که عالیترین دما برای انجام فرایند محلولپاشی میباشد. ماههای دی و بهمن سردترین و ماههای تیر و مرداد گرمترین ماههای سال در ایلام میباشند.
بارش باران در ایلام
با توجه به دادههای اداره هواشناسی ایلام میانگین میزان بارش باران در ایلام یکی از بالاترین میزان بارشهای باران در کشور است و در سال زراعی 98 – 99 شاهد میانگین بارش 619 میلیمتری باران بودیم که تقریبا 2 تا 3 برابر میانگین بارش باران در دیگر استانهای کشور است.
این بارش فوقالعاده باران سبب میشود تا میزان و دفعات آبیاری را که ما باید برای مزرعه زعفران انجام دهیم بسیار کاهش پیدا کند و به 2 و یا نهایتا 3 مرتبه در سال کاهش پیدا کند.
آمار کشت زعفران در ایلام
کشت زعفران در استان ایلام در چند مرحله آغاز شده و ادامه پیدا نکرده است. اولین بار در اوایل دهه 70 و بار دوم در دهه 80 کشت زغفران در ایلام انجام شد اما آنطور که باید گسترش پیدا نکرد. در نهایت و در 5 سال پیش زعفران بار دیگر وارد استان ایلام شد ولی این بار طلای سرخ مهمان همیشگی ایلامیها شد.
هماکنون سطح زیر کشت زعفران در ایلام به 20 هکتار و میزان برداشت زعفران از این اراضی به 22 کیلوگرم زعفران خشک میرسد. با اینکه زعفران تولید شده در ایلام بسیار با کیفیت است اما میانگین برداشت زعفران از مزارع ایلام بسیار پایین است و دلیل آنهم این است که مزارع این کشور با روش سنتی کشت شدهاند.
شهرستانهای سیروان، چرداول و بدره سه شهرستان شاخص ایلام در زمینه کشت زعفران هستند و گزارشهایی مبنی بر کشت زعفران در دیگر نقاط این استان ثبت شده است.

خدمات کاشت زعفران و فروش پیاز زعفران در شهر شما
کشاورزی در استان ایلام
استان ایلام با دارابودن 340 هزار هکتار اراضی کشاورزی که نسبت به مساحت این استان قابل توجه است و حجم محصولات کشاورزی تولیدی آن به 818 هزار تن میرسد. اجرای طرحهای نوین آبیاری، مکانیزاسیون کشاورزی، صنایع تبدیلی و افزودن دانش روز دنیا به فرایند کشاورزی این استان سبب گشترش کشاورزی در ایلام شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در مصاحبه خود به پرداخت تسهیلات 12 درصدی برای کشت زعفران در ایلام و از محل تسهیلات کشت گیاهان دارویی به کشاورزان استان اشاره کرده است. این نشاندهندهي توجه خاص مسئولین استان ایلام به گسترش کشت زعفران در ایلام میباشد.
خرید پیاز زعفران در ایلام
تیم ماه چین چندین بار به منظور بررسی شرایط محیطی کشت زعفران در ایلام به این استان سفر کرده و در برخی از مواقع خدماتی را نیز به کشاورزان خونگرم این استان ارائه کرده است. تیم ماهچین آماده هر گونه همکاری به منظور گسترش کشت زعفران در ایلام میباشد و در این راستا خدمات زیر را ارائه میدهد:
- تامین پیاز زعفران مناسب با اقلیم ایلام و استراتژی کشت شما
- خدمات مشاوره و کشت رایگان زعفران
- تامین تجهیزات کشت زعفران گلخانه ای
- مشاوره مدیریت کودی مزرعه زعفران
- دورههای آموزشی کشت زعفران خاکی و گلخانهای