کشت زعفران در کردستان چیزی بالغ بر 10 سال است که انجام میشود و کشاورزان کرد در شهرهای مختلف این استان اقدام به آزمایش و کشت زعفران کردهاند. اما متاسفانه کشت زعفران در این استان به روش سنتی و به صورت محدود انجام میشود.
با انجام روشهای کشت آرمانی زعفران در کردستان میتوانیم شاهد افزایش قابل توجه بازدهی مزارع زعفران در این استان باشیم و به دلیل شرایط خاص جغرافیایی این استان امکان صادرات مستقیم زعفران به کشورهای همسایه نیز وجود دارد.
کشت زعفران در کردستان
کردستان یکی از استانهای غربی ایران است که به سبب شرایط خاص اقلیمی خود میتواند محل مناسبی برای کاشت زعفران باشد و با تغییر الگوی کشت از سنتی به آرمانی میتواند بازدهی مناسبی را به ثبت برساند.
غالب کشاورزان کردستانی که به کشت زعفران روی آوردهاند با دیدی آیندهنگر اقدام به کار کردهاند. برخی از اهداف کشاورزان کردستانی در کشت زعفران افزایش اشتغال جوانان، ایجاد توسعه در بخش کشاورزی و ورود صنایع تبدیلی به استان کردستان میباشد.
آمار کشت زعفران در کردستان
کشت زعفران در کردستان در مساحتی نزدیک به 50 هکتار انجام میشود که حدود نیمی از این مقدار به صورت فعال میباشد. میزان برداشت زعفران این استان در سال زراعی گذشته چیزی بالغ بر 70 کیلوگرم بوده است.
شهرهای بیجار (8 هکتار)، دهگلان، بانه، سقز و سنندج از اصلیترین مراکز کشت زعفران در استان کردستان میباشند. تعداد بهرهبرداران زعفران در این استان 50 نفر میباشد و میانگین برداشت از مزارع چیزی نزدیک به 2 کیلوگرم در هکتار میباشد که بسیار کم است.
بازدهی مزرعه زعفران در روش کشت آرمانی چیزی نزدیک به 15 تا 25 کیلوگرم زعفران خشک در هکتار میباشد. در این روش کشت از تراکم بالای پیاز برای کشت استفاده میشود و هزینههای مدیریت و نگهداری و میزان آب لازم برای کشت زعفران نیز کاهش مییابد.
شرایط کشت زعفران در کردستان
اگر بخواهیم کشت زعفران در کردستان را بررسی کنیم میتوانیم از چند بعد به قضیه نگاه کنیم. اولین و مهمترین مورد سردسیر بودن کردستان است. کشت زعفران در مناطق سردسیر به سبب طولانیتر شدن طول دورهی رشد منجر به افزایش کیفیت زعفران تولیدی میشود.
یکی دیگر از مزیتهای استان کردستان وجود آب کافی و باران مناسب در این استان میباشد. میزان بارش باران در 6 ماهه دوم سال یعنی از مهرماه تا فروردین ماه که دورهی رشد زعفران میباشد برابر با 288 میلیمتر بوده است. این میزان بارندگی حجم زیادی از نیاز آبی زعفران را به خوبی برطرف خواهد کرد.
همچنین میزان بارش باران در سال زراعی گذشته و در شهر مریوان 460 میلیمتر، شهر سقز برابر با 288، شهر بانه برابر با 481 میلیمتر و قروه برابر با 184 میلیمتر میباشد. همچنین هزینهی آبیاری مزارع در کردستان نسبت به دیگر استانهای زعفران خیز بسیار پایینتر است.
یکی دیگر از مزایای کشت زعفران در کردستان وجود نیروی کار کافی و مناسب برای فصل برداشت زعفران است. یکی از معضلات استانهای زعفران خیز شرقی نیروی کاری کم و گرانقیمت برای فصل برداشت زعفران است که هزینههای کشت زعفران را به شدت افزایش میدهد.

خدمات کاشت زعفران و فروش پیاز زعفران در شهر شما
خرید پیاز زعفران در کردستان
تیم ماهچین به دفعات به منظور مشاوره و انجام کشت زعفران به کردستان سفر کرده است و در برخی مناطق همچون قروه و سقز نیز اقدام به کشت زعفران کرده است. ماهچین امکان خرید پیاز زعفران در کردستان را با بهترین کیفیت امکانپذیر کرده است.
پیاز زعفران تولید شده در مجموعه ماهچین مناسب کاشت زعفران در گلخانه و خاک میباشد و در سه گرید وزنی کوچک، متوسط و بزرگ عرضه میشود.