کشت زعفران در کرمان به منظور جایگزینی برای پسته و دیگر محصولات پرآب‌بر در حال گسترش است و به زودی شاهد افزایش قابل توجه سطح کشت زعفران در کرمان خواهیم بود. هم‌اکنون استان کرمان در جایگاه چهارم کشت زعفران در کشور قرار دارد و به شدت نیز در حال پیشرفت است.

کرمان با توجه به سابقه و پتانسیل‌هایی که در کشت محصولاتی همچون پسته، خرما و دیگر محصولات صادراتی از خود نشان داده است می‌تواند یکی از مهم‌ترین مبادی صادراتی زعفران ایران در آينده‌ای نزدیک باشد. تنها کاری که باید انجام داد بهبود روش‌های کشت و مدیریت مزرعه زعفران به منظور افزایش بازدهی و گسترش صنعت بسته‌بندی و برندینگ می‌باشد.

کشت زعفران در کرمان

کشت زعفران در کرمان در مساحتی به وسعت 1600 هکتار انجام می‌شود و میزان زعفران برداشتی از این مزارع به بیش از 5500 کیلوگرم زعفران خشک می‌رسد. با توجه به میزان بازدهی کشت زعفران در کرمان بازدهی کشت به طور میانگین 3 تا 5 کیلوگرم می‌باشد که بازدهی بسیار پایینی محسوب می‌شود.

شهرهای زرند، شهر بابک، بافت، سیرجان، بردسیر و ریگان از جمله مهم‌ترین مناطق زیر کشت زعفران در کرمان هستند. زعفران مدت‌هاست که به مانند دیگر محصولات و تولیدات کرمان با مردم این منطقه عجین شده و هر سال جشنواره‌های زعفران و دیگر مراسمات مرتبط با آن برگزار می‌شود.

عمده تولید زعفران استان کرمان در خود این استان مصرف می‌شود و باقی آن نیز به صورت عمده به استان‌های مجاور و با اهداف صادراتی منتقل می‌شود.

کشت زعفران در کرمان

میانگین برداشت زعفران از مزارع کرمان

گفتیم که میزان برداشت میانگین زعفران در استان کرمان 3 تا 5 کیلوگرم می‌باشد که در واقع بسیار کم‌تر از پتانسیل‌های یک زمین کشاورزی می‌باشد. این مسئله بسیار ناراحت کننده است چراکه با کاهش بازدهی هر یک متر از اراضی کشاورزی کرمان شاهد به هدر رفتن مقادیر بالایی از منابع استراتژیک همچون منابع آبی خواهیم بود.

از دلایل پایین بودن برداشت زعفران در کرمان می‌توانیم به مسائلی همچون روش‌های کشت سنتی زعفران، وجود مزارع غیر اقتصادی با هدف سرگرمی و عوامل محیطی که در برخی سال‌ها منجر به کاهش بازدهی زعفران می‌شوند اشاره کنیم.

از پسته به زعفران

سال‌هاست که ایران را به پسته و پسته را به کرمان می‌شناسند. پسته کرمان حجم بزرگی از بار صادرات غیرنفتی ایران را به دوش می‌کشد و منجر به اشتغال و کسب درآمد بسیار از اهالی استان کرمان شده است. گفته می‌شود در زمان برداشت زعفران چیزی نزدیک به 80 هزار نفر روز شغل ایجاد می‌شود.

میزان تقریبی صادرات زعفران چیزی نزدیک به 1.7 میلیارد دلار می‌باشد و برای اینکه از ارزش حقیقی این میزان از صادرات را درک کنید باید به آمار کل صادرات ایران اشاره کنیم که رقمی نزدیک به 50 میلیارد دلار می‌باشد. صادرات ایران شامل مواردی همچون پتروشیمی و نفت  و … می‌باشد و پسته خود به تنهایی چنین ارزشی را خلق می‌کند.

اما این روزها حال باغات پسته کرمان خوب نیست. باغات پسته به دلیل کم‌آبی هر روز کوچکتر می‌شوند و کشاورزان کرمانی در حال کوچ کردن به دیگر استان‌ها هستند. البته دیگر استان‌های ایران مانند آذربایجان، کردستان، فارس، تهران و برخی دیگر استان‌ها مدتی است شروع به کشت پسته کرده‌اند و در حال پر کردن این خلا تولیدی هستند.

این روزها به فراوانی صبحت از تغییر الگوی کشت از پسته به کشت‌های کم‌آب‌بر مانند زعفران می‌شود و به واقع نیز استراتژی درستی است. زعفران نیز به عنوان یک محصول صادراتی می‌تواند جایگزین خوبی برای پسته باشد و به همین دلیل نیز مدتی است کشت زعفران در کرمان به شدت در حال گسترش است.

برداشت زعفران در کرمان

بررسی شرایط آب و هوایی کرمان

کرمان یکی از استان‌های خشک ایران محسوب می‌شود طبق آمار اداره هواشناسی کرمان که میزان بارش باران در کرمان در سال زراعی به طور میانگین چیزی نزدیک به 200 میلی‌متر است که میزان بارندگی پایینی محسوب می‌شود. این میزان بارندگی یکی از دلایل لزوم تغییر الگوی کشت در کرمان است.

خدمات کاشت زعفران و فروش پیاز زعفران در شهر شما

با مشاوره رایگان ماه چین مزرعه نوین خود را احداث کنید.
اطلاعات بیشتر

کرمان گرم‌ترین استان کشور است و در تیرماه شاهد دمای 40 درجه سانتی‌گرادی خواهیم بود. همچنین در آبان و آذرماه شاهد تغییرات دمایی از منفی به مثبت 15 درجه هستیم که این دمای مثبت می‌تواند منجر به بهبود بازدهی محلول‌پاشی زعفران شود.

زمان برداشت زعفران در استان کرمان به مانند بسیاری از مناطق دیگر ایران در آبان‌ماه می‌باشد و طول دوره‌ی برداشت حدود 15 روز می‌باشد. آمار فوق‌العاده‌ای که در این 15 روز به ثبت رسیده است آمار اشتغال در مزارع زعفران است. در این بازه‌ی زمانی از سال در هر روز چیزی نزدیک به 80 هزار نفر به سر مزارع می‌روند و اقدام به چیدن گل‌ها می‌کنند.

خدمات ماه‌چین در زمینه کشت زعفران

ماه‌چین در زمینه خدمات و مشاوره کشت و مدیریت زعفران فعالیت می‌کند و محوریت فعالیت‌های خود را افزایش بازدهی مزرعه زعفران از واحد سطح قرار داده است. ماه‌چین معتقد است که هر متر از اراضی کشاورزی ایران ما باارزش‌ترین چیزی است که ما داریم و باید از تمام دانش خود استفاده کنیم تا به حداکثر بازدهی از مزرعه زعفران دست پیدا کنیم.

برخی از خدمات ماه‌چین به شرح زیر می‌باشد:

  • تامین پیاز مناسب کشت زعفران خاکی و گلخانه‌ای
  •  مشاوره رایگان احداث مزرعه و گلخانه زعفران
  • مشاوره و مدیریت کودی مزرعه زعفران
  • خرید تضمینی محصول مزرعه زعفران